Databoom Hackathon – Adatból Sosem Elég

A múlt hét pénteken került megrendezésre Magyarország első, Databoom névre keresztelt Open Data Hackhatonja a K-Monitor, a Magyary Zoltán E-közigazgatástudományi Egyesület és a Kitchen Budapest gondozásában. Csapatunk is képviseltette magát, és Debrecent 18 nyílt adathalmazzal.

A 24 órás fejlesztési verseny célja az volt, hogy a 3 szekció: helyi téradatok, átlátható helyi költségvetés, helyi közadatok berkein belül csapatokba verődve alkossanak valamit a különböző készségekkel és kompetenciákkal érkező versenyzők, majd másnap, az átvirrasztott éjszaka után prezentálják azt a zsűrinek. Egészen pontosan a következő adatokkal dolgozhattak a közigazgatásból érkező szakemberekből, programozókból és adatelemzőkből összeálló csapatok:

  • Strukturálatlan téradat, big data, Károly Róbert Főiskola
  • Strukturált téradat, Open Street Map
  • Európai levegőminőségi adatbázis
  • Pesterzsébet 2015. évi költségvetése
  • Zugló 2015. évi költségvetése
  • Wesel város költségvetési tervezete, 2016
  • Bilbao város 2015. évi költségvetése
  • Üres fővárosi önkormányzati ingatlanok adatai
  • Smart IX. kerület
  • Vidéki önkormányzat gazdasági és társadalmi adatai (Debrecen és Hajdúszoboszló)

A legnagyobb érdeklődést az üres fővárosi önkormányzati ingatlanok adathalmaza övezte. Három csapat is ezen adatok mentén kezdett el dolgozni egy MVP-n (Minimum Viable Product, Első Működő Prototípus).

A Debreceni adatokat egy csapat választotta, mely mint utóbb kiderült egy adatbányász baráti társaság volt. Kis idő elteltével úgy döntöttek, végül nem töltik az éjszakát az általunk nyíltá tett adatokkal. Elmondásuk szerint sokkal nagyobb részletességű adattáblákkal tudtak volna igazán izgalmas számokkal, előrejelzésekkel előrukkolni. A tanulságot levontuk: adatból sohasem elég.

Az egy napos rendezvény alatt egészen érdekes projekteken dolgoztak a csapatok: készült egy kutyatérkép, de egy openstreetmap adatokat használó helyi open data rangsor Magyarország városaira is. (Debrecen a 10. helyen áll jelenleg 954 adattal)

Databoom Hackathon

Többen készítettek vizualizációt önkormányzati költségvetésekhez, illetve továbbfejlesztették az egyébként már működő, nyílt adatokra épülő ügytérképet, amely alsónémedi ügyek követését teszi lehetővé a lakosság és az a helyi önkormányzat számára.

Drop Da Bass

A versenyt végül a „Drop da Bass” csapata nyerte, akik egy olyan komplex applikációt fejlesztek, amely kategorizálva, térképen megjelenítve a fővárosi üres ingatlanokat arra is lehetőséget adott, hogy a közelben lakók igényeiknek hangot adhassanak egy felületen, így ösztönözve vállalkozni vágyókat, hogy vállalkozást indítsanak a környéken levő ingatlanok valamelyikét igénybe véve. Ha például a környéken többen szeretnének pizzériát a közelben, és valaki épp pizzériát akar nyitni, akkor az applikáció a vállalkozónak megmutatja azokat a helyeket ahol érdemes lenne indítania. Ezen kívül még hitelkalkuláció felületet is kapott az alkalmazás. A nyereményük a Holland Nagykövetségnek felajánlásában egy út Amsterdamba egy másik hackathonra.

Gajus Scheltema Hollandnagykövet átadja a díjat