Digitalizáció az orvoslásban

Az új szakrendelő a jövőnek készül, így nem(csak) a ma igényeire kell választ nyújtania, hanem képesnek kell lennie a modern, 21. századi digitális és közösségi egészségügyi megoldásokat is modulárisan magába illeszteni.

Smart City + kórház = Smart Healthcare 

A Smart Citynél igyekszünk mindig nyitott szemmel járni, rengeteget olvasunk, nemzetközi konferenciákon is részt veszünk, de nagyon sok ötlet megtalál bennünket cégeken keresztül. Nem az ötlet merítés a kihívás, hanem a sokaságból kiválasztani azokat, amik Debrecen számára relevánsak lehetnek. További nehézség a terület innovatív mivolta, sok probléma van, amelynek teljesen különböző megközelítésű megoldásai lehetnek, ezekből kiválasztani és implementálni a megfelelőt nem mindig egyszerű. Az EDC Debrecen Városfejlesztési csoporttal együttműködve igyekszünk mindig felkutatni az aktuális várost érintő pályázatok közül azokat, amelyek relevánsak számunkra.

A Smart City koncepció segítheti a Smart Healthcare kialakulását, bevezetve nemcsak a kórházba, de a városi lakosság életébe is. A Smart Healthcare alapja a digitalizáció.

Az egészségügy elindult a digitalizáció útján. Az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) őszi bevezetésével Európában is vezető helyen leszünk a digitális háttérrel. A digitalizáció akár több százmilliárd forint összegű forrás felszabadítást teheti lehetővé, ehhez azonban elengedhetetlen egy digitális stratégia kidolgozása.

A Smart City koncepció segítheti a Smart Healthcare kialakulását

Eddig kijelenthető volt, hogy Magyarországon, sőt Európában is az egészségügy a kevésbé digitalizált szektorok közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy az intézmények kis arányban használnak digitális eszközöket, szoftvereket és a hozzáadott értékteremtésükhöz csak nagyon kis részben van köze a digitalizációnak. 

A fejlesztések terén kiemelt szerepet kaphat többek között a gyógyítási folyamat digitális nyomon követését hatékonyabbá tévő távorvoslás és távdiagnosztika, valamint a mesterséges intelligenciára épülő robotsebészet és távsebészet. Egyre elterjedtebb lesz az m-health, vagyis a mobilalkalmazások, egészségügyi és fitnesz eszközök és megoldások. A növekedés motorjának egyik kulcsfolyamata lesz a papír alapon működő egészségügyi rendszerek adminisztrációjának, menedzselésének és elemzésének digitalizációja, illetve a digitális diagnosztikai és a betegek állapotát nyomon követő mobil- és egyéb komplex informatikai megoldások elterjesztése. 

A cél az, hogy az egészségügy képes legyen megjósolni, hogy egy adott páciens számára mi a legjobb kezelés, képes legyen meghatározni, hogy hol érdemes beavatkozni.

Így a szektor fejlesztései közt várhatóan nagy hangsúly kerül majd az olyan hálózatokra, IT-eszközökre, szenzorokra és diagnosztikai berendezésekre, amelyek lehetővé teszik a hatékony orvos-beteg kapcsolatok kialakítását és a gyorsabb adatelemzést és diagnosztizálást.

Smart Healthcare

Smart Healthcare tervezési alapok

Távorvoslás és távdiagnosztika: 2015-ben a megkérdezett amerikai orvosok 80%-a nyilatkozta azt, hogy véleményük szerint a távorvoslás sokkal célravezetőbb a krónikus betegségek orvoslásában mint a hagyományos. Az orvoslás ezen módja szabadságot biztosít mindkét fél számára. A beteg számára nincs helyileg meghatározva, hogy hol is gyógyulhat, a távoli területeken élő páciensek ugyanabban a magas szintű betegellátásban részesülhetnek mint mások.

Mesterséges intelligencia és a Big Data: a Big Data automatikusan azonosíthatja a kockázatos tényezőket majd ajánlhat egy szükséges kezelést. Ezek az adatok nem csak a betegek számára lehetnek hasznosak, hanem az orvostudomány számára is. Ezen újításoknak köszönhetően a betegek ezentúl vezető szerepben érezhetik magukat, hiszen sokkal jobban rálátnak majd a saját egészségügyi állapotukra, illetve beleláthatnak majd a gyógyulás felé vezető út lépéseibe is.

Mobilitás és felhő alapú szolgáltatás: 2018-ra az egészségügyi intézményekkel való kapcsolattartás 65%-a folyik majd mobil eszközökön. A megkeresett orvosok 80%-a már használ okostelefont és valamilyen orvosi mobilalkalmazást. 72%-a pedig okostelefonon keresi a különböző gyógyszerinformációkat. A kórházak, biztosító társaságok, orvosi rendelők ezentúl a felhőben tárolják majd a betegek adatait, 24 órás hozzáféréssel.

Internet of Things: A mobileszközöknek hála ma már akár otthon is végezhetünk EKG vizsgálatot, vérvételt, stb. Az automatizálásnak köszönhetően a beteg lemérheti a súlyát, a pulzusát, az oxigén szintjét, majd ezt feltöltheti a mobil eszközébe, melyet azonnal el is küldhet az orvosának.

Digitális kórház adminisztráció: az EESZT rendszerét fejlesztő Magyar Telekom minden meglévő, fontosabb egészségügyi szoftverrel összeköti a rendszert, a kórházak számára pedig az anyavállalat, Deutsche Telekom által fejlesztett komplex megoldások is igénybe vehetők. 

Készítette: Rab Máté, Puskás Dániel

Forrás:

http://www.mckinsey.com/business-functions/digital-mckinsey/our-insights/digital-europe-realizing-the-continents-potential 

http://www.telekom-healthcare.com/en

http://www.forbes.com/sites/danielnewman/2017/03/07/top-five-digital-transformation-trends-in-healthcare/