III. Smart City Meetup - Közösségi megvalósítás és ötletbörze

III. Smart City Meetup - Közösségi megvalósítás és ötletbörze - beszámoló

Hogyan lesz a közösségi ötletbörze által még smartabb egy város? Hogy csinálják ezt a nagyvilágban? Mi az a ‪‎crowd sourcing? Ezeket a kérdésekre válaszolt Vojnits Bálinttal a harmadik Smart City Meetup során.

Vojnits Bálintnak több mint 10 éves tapasztalta van szervezet és személyfejlesztésben nemzetközi szinten. Egy olyan crowdsourcing platformot mutatott be a gyakorlatban is, ami a divergens gondolkodást használja innovációra. Megfelelően a nemzetközi irányvonalaknak szükséges, hogy az ötletgazdák, informális csoportok találkozzanak, egyeztethessék elképzeléseiket ezzel erősítve a Smart folyamatokat és azok társadalmi kommunikációját a városban. 

A harmadik alkalom tapasztalatai

Téma: Crowd Sourcing, Co Creation, Helyszín: Víztorony, 2015.10.29.

Előadók: Váróczy Zoltán, Töviskes Imre, Vojnits Bálint

A harmadik rendezvényünken 45 fő vett részt, ami megfelel a második alkalom létszámának is. Mivel a téma és annak bemutatása sokkal nagyobb teret adott az interaktivitásnak ezért szinte az összes látogató egészen a vita végéig a helyszínen maradt, illetve a program hivatalos zárása után is több kis csoportban aktív viták zajlottak.  Az on-line csoportnak már több mint 150 tagja van és fokozatosan elindultak az on-line egyeztetések is.

 

III. Smart City Meetup

A programon a Smart City területtel kapcsolatban elhangzott kérdések és visszajelzések

 • Valósult e már meg crowd sourcing megoldás Smart City területen?
 • Van e aktív program amit egy város karolt fel?
 • Milyen ötleteket tudnátok elképzelni Debrecenben?
 • Az oktatásnak nagy szerepe van abban, hogy az emberek képesek legyenek részt venni ilyen programokban. Milyen eszközei vannak ennek a kultúrának a fejlesztésére?
 • Debrecenben lehetne, hogy egy nagy gyűjtőbe kerüljenek az ötletek és itt egy szakértői csoport válogassa ki, hogy mi kerüljön tovább. Ezeket lehetne egy második körben társadalmi szinten újra megforgatni a közösségben.
 • Nem biztos, hogy egy corwd sourcing kampányból jó ötletek születnek, de mindenképpen megmutatja, hogy az emberek milyen értékeket képviselnek.

Megkérdeztük a résztvevőket, hogy ők milyen crowd sourcing kampányokat indítanának

 • Esztétikai kérdésekben, mint városi bútorok, dekoráció stb.
 • A közgyűlések napirendi pontjaival kapcsolatban előzetes ötletek felmérése
 • A lakosság véleményének felmérésére is, mert nem csak a döntés a lényeg, hanem, hogy általánosan hogy érzik magukat az emberek
 • Nem egyes ötleteket szavaztatnék meg, hanem általános fejlesztéseket
 • A városi fejlesztési terveket kellene elindítani ilyen programokon

“Igazán nagyszerű kezdeményezés egy jó ügy mellett. Jó lehetőség egymás véleményének megismerésére, a közös gondolkodásra és a hatékony együttműködésre. Örülök, hogy Debrecenben kialakult egy ilyen közösségi tér.” — Gacsályiné Békési Margit

III. Smart City Meetup - Közösségi megvalósítás és ötletbörze