IX. Smart City Meetup - Okos közlekedés - közösségi navigációs és infotainment megoldások

Programunk témája azok a navigációs, közösségi navigációs és infotainment megoldások amelyeket aktívan használunk hétköznapjainkban és a jövőben átalakíthatják a közlekedés teljes képét.

Képet kapunk arról, hogy a Waze, mint közvetlen kapcsolat a forgalmat szervezők és a forgalomban résztvevők között, hogyan járul hozzá az Okosvárosok létrejöttéhez. Bemutatkozik az NNG, egy Magyarországról elindult cég, amely stratégiájának és egyedi szoftvermegoldásainak köszönhetően hamar az autóipar egyik meghatározó globális vállalatává fejlődött.

2016. május 25. 18:00
Nagyerdei Víztorony (Nagyerdei Víztorony)
A Debrecen Smart City Meetup programjai ingyenesek!

Program

18.00 – Debrecen Smart City - Bejelentés

18.30 - Dr. Nagy Marcell - Waze - Hogyan teremt a Waze közvetlen kapcsolatot a forgalmat szervezők és a forgalomban résztvevők között, hogyan járul hozzá az Okosvárosok létrejöttéhez.

A Waze közösségi navigációs alkalmazást több, mint 200 millióan használják világszerte. Működésének alapja a közösségi szemléletmód, ugyanis az útvonaltervezéshez elengedhetetlen információk egésze a közösségi együttműködésből származik, akik megrajzolják a térképet, aktívan és passzívan jelentik az utakon a forgalmi viszonyokat.
A Waze felismervén a rendelkezésére álló forgalmi big data értékét, azt a Connected Citizens Program együttműködésben ingyenesen az önkormányzatok, forgalomtervező és szervező cégek rendelkezésére bocsájtja. 
Az előadás keretében megismerkedhettek a Waze történetével, hogyan lett egy startupból unikornis (1 milliárd dollár feletti felvásárlás), példákon keresztül láthatjátok, milyen lehetőségek rejlenek az együttműködésben, hogyan teremt a Waze közvetlen kapcsolatot a forgalmat szervezők és a forgalomban résztvevők között, hogyan járul hozzá az Okosvárosok létrejöttéhez.

19.00 - Csepinszky András - NNG - Az intelligens közlekedési rendszerek összefüggései a smart city, „okos városok” koncepcióban azok mindennapi életre gyakorolt hatásait kiemelve.

Csepinszky András 2006 óta dolgozik a járműipari fejlesztésben:
2006 és 2008 között jármű-telematikai platformok és protokollok kidolgozásában és fejlesztésében vett részt, először mint senior üzleti IT elemző majd mint projekt menedzser. Részt vett a BMW Assist számára kifejlesztett NGTP (www.ngtp.org) protokoll (pattern) specifikálási munkálataiban, majd a későbbiekben különböző autógyártó OEM-ekkel közös, telematikai projekteket vezetett.
2009-től részt vett az ISO 204-es technikai bizottságának (Intelligens Közlekedési Rendszerek) 16-os munkacsoportjának (Kommunikáció) munkájában mint rapporteur valamint ezzel párhuzamosan projektmenedzserként dolgozott a brüsszeli székhelyű ERTICO-ITS Europe (www.ertico.com) PPP-nél autóipari K+F projekteken. Ezen projektek között számos technológiai K+F, pre-deployment pilot és post-deployment ADAS költség-haszon elemzést végző projektek voltak, melyek többek között kooperatív rendszerekkel, pán-európai E-call-lal és autonóm/vezető nélküli városi kisbuszokkal foglalkoztak.
Számos publikációja és előadása született ezekben a témákban, melyeket Intelligens Közlekedési Rendszerek Világkongresszusain, a Transport Research Board kongresszusán illetve számos független eseményen mutatott be.
2014 szeptemberében csatlakozott az NNG Kft. csapatához, ahol a Projekt Menedzsment Irodát vezeti. 2013 óta meghívott vendégelőadó Intelligens Közlekedési Rendszerek témakörében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Karának Fotogrammetria és Térinformatika Tanszékének meghívására és részt vett az NNG Kft. szervezésében a Szegedi Tudományegyetem geoinformatikus hallgatóinak tartott előadás-sorozatban.
2016 februárja óta vezeti a Traveler Information Services Association (www.tisa.org) Business Analysis Working Group-ját, aktívan közreműködik a Navigation Data Standard (http://www.nds-association.org/) konzorcium felhő-integrációval és autonóm járművekkel foglalkozó munkacsoportjaiban és vezeti az Open Autodrive Forum (www.openautodrive.org) Live Map Delivery Chain task force-át.
A prezentáció a „connected assisted driver” témakörét járja körül, ismerteti annak előzményeit, a jelen kihívásait és a jövőbe mutató ipari-technológiai trendeket. Betekintést ad a technológia szabványok idevonatkozó fejlesztésére és a európai politikai illetve jogi szabályozási háttérre is. Szeretném bemutatni az intelligens közlekedési rendszerek összefüggéseit a smart city, „okos városok” koncepcióban azok mindennapi életre gyakorolt hatásait kiemelve.

19.30 - DEIK Smart City kutatócsoportja: Dr. habil. Ispány Márton, Dr. Bátfai Norbert, Dr. Jeszenszky Péter, Besenczi Renátó – Még okosabb lesz Debrecen a térképen. IoT eszközök a közlekedés mérésében.

Még okosabb lesz Debrecen a térképen
előadó: Ispány Márton, egyetemi docens
A reguláris oktatásban számos XML, programozás és adatbázis-adatbányászat témájú tárgy informatikus hallgatóit bátorítjuk és támogatjuk az OpenStreetMap közösségi fejlesztésében történő aktív részvételre: Debrecen város további, még részletesebb annotációjával.

IoT eszközök a közlekedés mérésében
előadó: Besenczi Renátó, PhD hallgató
Az előadás témája egy olyan járművekbe telepíthető beágyazott rendszer, mellyel valós időben tudunk forgalmat mérni, majd a mérési adatokat egy központi adattárház felé továbbítani. Az eszköz egy webkamera képét dolgozza fel helyben, és csak a számunkra fontos információt továbbítja. Az eszköz bővíthető, így a jövőben ez egy interface is lehet a városi forgalomszimulációs rendszer valamint a jármű között.

IX. Smart City Meetup - Okos közlekedés - közösségi navigációs és infotainment megoldások