Okos város megoldások a nagyvilágból III. - Abribus Intelligens Buszmegálló

Sorozatunk legújabb részében egy Párizsban megvalósult okos város megoldásra szeretnénk felhívni a figyelmeteket. 

2015-ben számos új buszmegállót kapott a francia főváros köszönhetően a Párizsi Városháza és a JCDecaux reklámügynökség együttműködésének. A cél, hogy a város a következő 20 év alatt zöldebbé és fenntarthatóbbá váljon. Anne Hidalgo Párizs polgármestere ambíciózus célokat fogalmazott meg 2050-re. A tervek szerint 75 %-kal csökkentik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását és 25 %-kal növelik a megújuló energiaforrások felhasználását. A közlekedés fontos szerepet játszik a célok elérésében. Véleményük szerint a tömegkközlekedést fontos környezetbarát megoldásokkal továbbfejleszteni. Az új buszmegállók nagy lépést jelentenek egy fenntarthatóbb és okosabb városvezetés felé. 

Abribus intelligens buszmegálló

A városvezetés szerint Párizs követendő példa Smart City téren az egész világon. Ennek érdekében fejlesztik a városi szolgáltatásokat és elsőként vezetnek be bizonyos technológiai újításokat Európában. Ilyen újításnak számít például az USB portokkal felszerelt okos buszmegálló is, melyeknek köszönhetően a buszra várakozók könnyedén tölthetik telefonjaikat. 

Az okos buszmegálló nagyobb kényelmi fokozattal (szélesebb padok és tető, világítótestként funkcionáló üvegtető, amely a napsugárzást is képes megszűrni) és technológiai újításokkal (ingyenes wifi-csatlakozás, mobiltelefontöltő) rendelkezik egy hagyományos buszmegállóhoz képest. Beépített defibrillátorral is rendelkezik, amelynek felügyeletét egy GPRS-alapú hálózat végzi.

Okos buszmegállók Párizs utcáin

Az okos buszmegálló másik nagy előnye, hogy 32 colos érintőképernyővel van felszerelve, mely egyaránt segíti a párizsiak és a turisták mindennapjait. A coChange applikáció segítségével nyomon követhetik a buszok közlekedését vagy akár városi eseményekről is informálódhatnak. Hasonló módon jelennek meg a környékbeli üzletek és szolgáltatások hírei is. 

A coChange app a pénzváltásban is segít

Megvalósítás helye: Franciaország, Párizs

További információ: http://www.archiexpo.com/prod/jcdecaux-mobilier-urbain-11050.html#product-item_1184287

 

Forrás: http://okosvaros.lechnerkozpont.hu