Okos város megoldások a nagyvilágból VI. - Platio

A Platio magyar startup vállalkozás műanyag újrahasznosítása mellett kínál napelemek térburkolatba történő integrálásával esztétikus és helytakarékos megoldást megújuló energia termelésére. 

A “PLATIO” egy elsődlegesen kültéri, moduláris energiatermelő térburkoló rendszer, mely igény szerint különböző információs technológiai eszközökkel is felszerelhető. Hálózatfüggetlen, környezetbarát energiaellátást biztosít kültéri eszközök számára úgy, hogy a nagyteljesítményű napelemcellákat olyan esztétikus térburkoló elemekbe integrálja, melyeknek az alapja újrahasznosított műanyag. 

Platio - Energiatermelő burkolat

A napsütéses órákban megtermelt áramot a rendszer eltárolja, és ez aztán különböző kültéri elektromos eszközök (pl. közvilágítás, közlekedési irányítás, stb.), vagy a rendszerbe integrált okos rendszerek működtetésére használható fel, az elektromos hálózattól függetlenül.

A hasonló burkolatba integrált energiatermelő rendszerekkel szemben a Platio könnyen telepíthető és fenntartható. Építése nem követel speciális alépítményt, illetve az elemek akár lerakás után is bővíthetők különböző modulokkal.

Könnyen telepíthető

Múlt héten a Prologis Park Budapest-Harbor lett az első olyan logisztikai park a világon, ahol ezt a zöld technológiát alkalmazzák a napi működés során. A logisztikai park elektromos töltőállomása melletti járdába építették be a térburkoló elemeket, összesen 4,7 négyzetméternyi területen. Napsütéses időben a 720 wattos rendszer zöld energiával látja el a töltőállomást. Amikor az állomás üres, a megtermelt energiát egy közeli irodaépület használja fel.

„Fontos számunkra, hogy olyan kiemelt partnereket találjunk, akik támogatják az innovatív technológiákat és lehetőséget tudnak biztosítani arra, hogy új alkalmazási területeket próbáljunk ki. A Prologis segítségével sikerült üzembe helyeznünk az elektromos járművek töltőállomásához kifejlesztett első megoldásunkat, amely fontos mérföldkő számunkra, és része azon küldetésünknek, hogy hozzájáruljunk az e-mobilitáshoz”

– nyilatkozta Illyés Miklós, a Platio társalapítója.

 

 

Megvalósítás helye: Budapest, Magyarország

További információ: http://www.platio.cc/hu/

 

Forrás: http://insiderblog.hu/blogzine/2018/01/29/magyar-startup-biztositja-a-zold-energiat/