Smart City Expo World Congress

Az okos városlakók és a mobilitás mellett a közszolgáltatások is fókuszba kerültek 2017. november 14. és 16. között megrendezett Barcelona World Expo and Congress szakkiállításon.

Összesen 18 754 fő vett részt a 2017-es konferencián

A világ egyik legszínvonalasabb, okos várossal foglalkozó nemzetközi rendezvényén az Okos Városok szakértői a legújabb kezdeményezéseket és jó gyakorlatokat is megismerhették. 

675 kiállító és 420 előadó vett részt az idei Barcelona World Expo and Congress eseményen, aminek témája az okos városlakók és a mobilitás volt. A november 14. és 16. között zajló, több mint 18 ezer látogatót vonzó nemzetközi szakkiállításon a projektek finanszírozási oldala is előtérbe került. Több nemzetközi pénzügyi szervezet (European Investment Bank, International Finance Corporation) és nemzetközi tech vállalat beszélt a különböző, okos város fejlesztések finanszírozásához felhasználható eszközeiről, valamint általában a települési szolgáltatások fejlesztéseinek kihívásairól.

Összesen 420 előadó vett részt a konferencián

Fontos szerepet kapott a városoknak, nemzeteknek legtöbb kihívást jelentő adatpolitika, adatbiztonság kérdése is. A házigazda Barcelona több különböző fórumon is beszélt a DECODE program tapasztalatairól, és pozitívan nyilatkoztak arról, megfelelő szemléletformálással az állampolgárok személyes adataik védelmének biztosítása mellett proaktívan együttműködnek mind a várossal, mind a vállalatokkal, hogy a szokásaikat, mozgásukat, elégedettségüket leíró adatok felhasználásával jobb és élhetőbb városi környezet és szolgáltatások jöhessenek létre.

Új fókusztémaként jelent meg a közszolgáltatások „okosítása”, valamint a szükséges szervezeti és szemléletbeli változások megvalósításának kihívásai. Torino és Tel-Aviv sok tanulsággal szolgáló előadást tartott arról, hogyan próbálják a lakossággal együtt újratervezni a városi közszolgáltatásokat, bevonva és ösztönözve a szolgáltatást nyújtókat, a hivatalnokokat is.

675 kiállító érkezett a Világ minden tájáról

A városi adatok hozzáférhetőségének és átláthatóságának javítása érdekében Tel-Aviv önkormányzata megosztja a nem bizalmas jellegű, közösségi ügyekkel, kultúrával, közegészségüggyel, költségvetéssel, statisztikai adatokkal és biztonsággal kapcsolatos adatbázisait a nyilvánossággal. Az ennek érdekében létrehozott open data honlapon az adatokat bárki olvashatja, letöltheti és elemezheti.

Az okos város megoldásokat bemutató sorozatunk mellett új videósorozatot is indítunk a Facebook oldalunkon melynek keretei között a Barcelonában meghallgatott előadók közül mutatunk be Nektek jó párat. Kövessétek a Facebook oldalunkat a mindig friss tartalomért!

Forrás: http://www.smartcityexpo.com/en/