V4 smart city konferencia Ostravában

Csapatunk a cseh kormány meghívására a Visegrádi Négyek számára rendezett smart city konferencián vett részt Ostravában. A szervezők ezzel hagyományt kívánnak teremteni, hogy együttműködés induljon el a V4 városai között a smart city fejlesztésekben, hiszen hasonló történelme, társadalmi és gazdasági struktúrája van a négy országnak, így a megoldandó problémák is hasonlóak.

Április második hetében Dr Barcsa Lajos alpolgármester úr kíséretében Ostravában jártunk a cseh kormány által rendezett kétnapos konferencián. Csehország különösen fontosnak tartja a smart city koncepciót, hiszen a városok kritikus szerepet játszanak a nemzetgazdaságban, viszont sok környezeti terhet is jelentenek energiafelhasználás és környezetszennyezés szempontjából és mindemelett infrastruktúrájuk bizonyos szempontból sérülékeny is. A V4 országok együttműködését ösztönző konferencia célja az volt, hogy főleg energetikai, közlekedési problémákra keressenek a résztvevők innovatív, integrált megoldásokat.

Az első nap programja egy szűk körű kerekasztal beszélgetés volt, amit Ostrava Vlitkovice városrészében rendeztek meg - ez egy nehézipari kerülete a városnak, jellemzően vasipari üzemek helyezkednek el itt. A Dolní Oblast nevű régi vasüzemet, mint ipari örökséget átalakították rendezvényközponttá és turisztikai látványosságként üzemeltetik.

Ostrava

Ezen eseményen az egyes kormányoknak a témában felelős államtitkárai ismertették koncepciójukat, terveiket. Az itt tapasztaltak alapján a legátfogóbb stratégiája Magyarországnak és Lengyelországnak van, a technológián kívül a lakosság bevonását is fontosnak tartják. Csehország a fenntartható mobilitásra és energetikai korszerűsítésre fókuszál a versenyszféra bevonásával, Szlovákia pedig még nem hozott létre dedikáltan smart city programokat. Meghívott előadóként a GrowSmart H2020 A Horizon 2020 az Európai Unió innovációs és kutatás-fejlesztési politikája a 2014-2020-as időszakra vonatkozóan. Célja a kontinens globális versenyképességének növelése, melyben kiemelt szerepet kapnak az energetikai szektor különböző innovációs projektjei, többek között smart energy, smart home és smart mobilitytémában.-as smart city projekt stockholmi menedzsere mutatta be a 12 smart megoldáson alapuló terveiket (http://www.grow-smarter.eu/).

A második napon szélesebb közönséggel folytatódott a konferencia az ostravai városházán.

Ostrava Dolni oblast Vitkovice

Csehországból Litomerice és Vrchlabi képviselői ismertették smart city fejlesztéseiket: előbbi városban a geotermikus energiát vonták be az épületek fűtésébe, Vrchlabiban pedig napelemes elektromos microgrid rendszert hoztak létre a helyi áramszolgáltató fejlesztésével. A smart city projektek jellemzően strukturális EU-s pénzek felhasználásával valósultak meg. Magyarországról Miskolc mutatkozott be a tömegközlekedésben bevezetett, utastájékoztató és forgalomszervező smart fejlesztéseivel, illetve a távfűtés geotermikus energiával történő működtetésével.

David Barta, a cseh Smart City magazin főszerkesztője az IoT eszközök elterjedéséről és a technológiát támogató kommunikációs platformok, mint a LoraWan és iBeacon rohamos fejlődéséről tartott előadást.