VII. Smart City Meetup - Hogyan javítható Debrecen közbiztonsága?

Programunk témája a közbiztonság. Azokról az eszközökről beszélgetünk amelyek közösségi és egyéni szinten segítik a biztonságérzetünk növelését. 

Programunk témája azok az okos közlekedés volt, ezen belül is azok a navigációs, közösségi navigációs és infotrainment megoldások amelyeket aktívan használunk hétköznapjainkban és a jövőben átalakíthatják a közlekedés teljes képét. Képet kaptunk a Waze tevékenységéről, hogyan járul az Okos Város kialakításához, mint közvetlen kapcsolatot a forgalmat szervezők és a forgalomban résztvevők között. Bemutatkozott az NNG, egy Magyarországról elindult cég, amely stratégiájának és egyedi szoftvermegoldásainak köszönhetően hamar az autóipar egyik meghatározó globális vállalatává fejlődött. Az előadásokat megelőzően bejelentésre került a Debrecen Smart City program honlapja.

 

Előadók:

  • Dr. Nagy Marcell - Waze - Hogyan teremt a Waze közvetlen kapcsolatot a forgalmat szervezők és a forgalomban résztvevők között, hogyan járul hozzá az Okosvárosok létrejöttéhez.
  • Csepinszky András - NNG - Az intelligens közlekedési rendszerek összefüggéseit a smart city, „okos városok” koncepcióban azok mindennapi életre gyakorolt hatásait kiemelve.
  • DEIK Smart City kutatócsoportja: Dr. habil. Ispány Márton, Besenczi Renátó (a csoport tagjai még: Dr. Bátfai Norbert, Dr. Jeszenszky Péter) - Még okosabb lesz Debrecen a térképen és IoT eszközök a közlekedés mérésében. 

 

Connected Citizens Program: A Waze felismervén a rendelkezésére álló forgalmi big data értékét, azt a Connected Citizens Program együttműködésben ingyenesen az önkormányzatok, forgalomtervező és szervező cégek rendelkezésére bocsájtja. Az előadásból megtudhattuk,  hogy a Waze, hogyan lett egy startupból unikornis (1 milliárd dollár feletti felvásárlás), példákon keresztül láthattuk, milyen lehetőségek rejlenek az együttműködésben, hogyan teremt a Waze közvetlen kapcsolatot a forgalmat szervezők és a forgalomban résztvevők között, hogyan járul hozzá az Okosvárosok létrejöttéhez.

Csepinszky András előadásában, a szakmai és szabványügyi kihívásokkal ismerkedtünk meg. Ide kapcsolódott a Traveler Information Services Association - Business Analysis Working Groupja, ami aktívan közreműködik a Navigation Data Standard kialakításában. A prezentáció a „connected assisted driver” témakörét járta körül, ismertette annak előzményeit, a jelen kihívásait és a jövőbe mutató ipari-technológiai trendeket. Megismerhettük a technológia szabványok idevonatkozó fejlesztésére és a európai politikai illetve jogi szabályozási háttérrét.


Megismertük a DEIK Smart City kutatócsoportjának munkáit. Előadóként jelen volt Dr. habil. Ispány Márton és Besenczi Renátó, a csoport tagjai még Dr. Bátfai Norbert, Dr. Jeszenszky Péter. Az OpenStreetMap közösségi fejlesztésében történő aktív részvételre láttunk példákat illetve megismertünk egy olyan járművekbe telepíthető beágyazott rendszer, mellyel valós időben tudunk forgalmat mérni.