WAZE Nyereményjáték

2017. novemberében nagyszabású kampány keretében népszerűsítjük a Waze közösségi navigációs és térkép alkalmazást. A Fórum, illetve Tesco áruházakban található kitelepülések mellett nyereményjátékot is indítunk a Facebookon. A nyereményjáték során a Both-Dega Imbisz Kézműves Étkezde jóvoltából páros ebédmeghívást, az Aquaticum Mediterrán Élményfürdő jóvoltából pedig páros belépőt nyerhettek.

A nyereményjáték menete:

A lentebb található Waze ismertető szöveg elolvasása után 5 db egyszerű kérdésre kell helyesen válaszolnotok ahhoz, hogy bekerüljetek a sorsolásba. A szöveg végén találjátok majd a linket, ami átirányít Titeket a kérdésekhez.

A Játék részvételi feltételei:

  • a Játék során feltett valamennyi kérdésre történő helyes válaszadás,
  • Játék Szabályzat elfogadása (A nyereményjáték szabályzatát az oldal alján találod),
  • névvel és e-mail címmel történő regisztráció a nyereményjátékra,
  • egy Játékos egy e-mail címről legfeljebb egyszer regisztrálhat.

A Játék nyereményei:

  • 3 db páros belépő az Aquaticum Mediterrán Élményfürdőbe (Honlap; Facebook)
  • 3 db páros ebédmeghívás a Both-Dega Imbisz kézműves étkezde jóvoltából (Honlap; Facebook
  • 1 db Telekom ajándékcsomag 

A sorsolások időpontja:

  • november 13. (hétfő) 14:00
  • november 20. (hétfő) 14:00
  • november 27. (hétfő) 14:00

A sorsolásokra a Facebook (facebook.com/smartdebrecen) oldalunkon kerül majd sor.

Waze Nyereményjáték

Mi is a Waze?

A Waze a Waze Mobile által kifejlesztett, a világ legnagyobb közösségi navigációs és térkép alkalmazása, amely valós idejű adatok alapján vezet több millió autóst A-ból B pontba a leggyorsabb úton, dugókat és veszélyeket elkerülve.

A Waze Mobile rövid története

Ehud Shabtai

Évekkel ezelőtt Izraelben, a Tel Aviv-i Egyetem filozófia és informatika karán frissen végzett fiatalember kapott egy PDA-t. A rajta lévő navigációs szoftvert használva, tapasztalta, hogy nem igazán az elvárásainak megfelelően működik. Hiányolta a közlekedési információkat és a közösségi szerepet belőle. Körbe nézett a piacon és megdöbbenve tapasztalta, hogy az addig forgalomban lévő navigációk igen elavultak, nem tükrözik a valós helyzeteket, hiányosak, ezáltal többségük nagyon pontatlan. Ezt a fiatalembert Ehud Shabtai-nak hívták, aki tapasztalt nyílt forráskódú programfejlesztő és megszállott közösségi szolgáltatás-használó volt.

Ehud elhatározta, hogy készít egy olyan navigációt, ami tartalmazza a közlekedési információkat, naprakész és a közösség erején alapul. El is készítette A Freemap nevű, nyílt forráskódú térképet 2006-ban, amit lelkesen fogadott a közösség és a vezetők Izraelben.

Két évvel később találkozott, Uri Levine-nel és Amir Sineár-ral, és együtt megalapították a Waze-t (korábbi nevén Linqmap). Ezután rohamos fejlődésnek indult a cég, majd 2013. június 11-én bejelentették, hogy a Waze Inc. a Google Inc. tulajdonába került 1 milliárd dollárért, ahol azóta önálló egységet alkotva működik tovább.

Közösségi navigáció

A Waze abban különbözik a hagyományos GPS alapú navigációs szoftverektől, hogy közösségi alapon működik, vagyis a felhasználók által elért átlagsebességek, valamint jelentéseik alapján tervezi az útvonalat a többiek számára. Magyarországon jelenleg több százezer autós használja a Waze-t.

A szoftver segítségével a sofőrök jelenthetik az úton lévő baleseteket, dugókat, traffipaxokat és rendőri ellenőrzéseket. Az alkalmazásban érdekes helyeket (POI) is lehet rögzíteni, valamint frissíthetjük az üzemanyagárakat is a benzinkutakon. A Waze automatikusan megjegyzi, hol parkoltuk le az autót, így egy nagyobb parkolóban, vagy ismeretlen helyen segít megkeresni azt.

A Waze szabadon letölthető és használható bárhol a világon. A valósidejű forgalmi információk feltétele, hogy a telefon folyamatos mobilnettel/adatkapcsolattal rendelkezzen. A térkép különlegessége, hogy azt a felhasználók szerkeszthetik mindenhol, amerre a Waze alkalmazás használata közben megfordultak. Így a térkép mindig pontos és friss, persze ez nagyban függ az adott ország felhasználóinak számától. A magyarországi térkép 99%-os készültségi állapotban van, ahol a 100% értelemszerűen soha nem érhető el, a térkép átlagosan 2-3 naponta frissül.

Pontok, játékelemek

Wazer szintek

A Waze "sütiket" és más, alkalomhoz köthető játékelemeket is felhasznál arra, hogy még érdekesebbé tegye az alkalmazást (gamification). A felhasználók áthajthatnak ezeken, az utakon elhelyezett cukorkákon és egyéb ikonokon, ezáltal pontokat gyűjthetnek. Pontokat szereznek a Waze használatával is, a térképszerkesztéssel, helyek hozzáadásával, a forgalmi jelentésekkel és az üzemanyagár frissítésével is. A pontok segítségével a wazerek "szintet léphetnek", a Waze baby-től a Waze királyig vezet az út, eközben az alkalmazásban egyre több hangulat (wazer ikon) közül választhatnak.

A játékelemeknek a célja az, hogy még jobban bevonja a felhasználókat a közösségi térbe, motiválja őket, hogy minél több hasznos információval lássák el a többi autóst.

WMCS

A Waze Magyarország Csoport (WMCS) a magyarországi Waze térképszerkesztők közössége, a térképszerkesztők "kemény magja". Ők tartják a kapcsolatot a központtal, koordinálják és végzik a térkép folyamatos karbantartását, a Waze alkalmazás és weboldalak magyar nyelvre történő fordítását, részt vesznek az alkalmazás béta tesztelésében. Kapcsolatot tartanak a magyarországi wazerekkel a Facebook oldalukon és a saját honlapjukon keresztül, valamint koordinálják a hivatalos Waze partneri együttműködéseket Magyarországon.

Waze Magyarország

Connected Citizens Program

A Waze a 2014 októberében a Connected Citizens Program keretében adatcsere programot indított világszerte. A program lényege, hogy az önkormányzatok, útkezelők előre bejelentik a Waze-nek a tervezett útlezárásokat, felújításokat, cserébe a Waze az ellátási területen átad bizonyos anonimizált forgalmi információkat, pl. balesetek, torlódások, forgalmi helyzet. Ezáltal az önkormányzatok rengeteg valósidejű információhoz jutnak, amelyeket felhasználhatnak szolgáltatásaikban, valamint a tervezések, elemzések során. Jelenleg Magyarországon 5 hivatalos Waze CCP partner van, a BKK, Magyar Közút, Debrecen, Székesfehérvár és az OKF (RSOE). Debrecen 2017. márciusában csatlakozott a programhoz.

Connected Citizens by Waze

Ahhoz, hogy részt vehess a nyereményjátékban a linken elérhető kérdésekre kell helyesen válaszolnod!

A kérdésekért kattints ide:

WAZE NYEREMÉNYJÁTÉK

 

A nyereményjáték szabályzatát az alábbi linkről érheted el:

WAZE Nyereményjáték