Debrecen első intelligens zebrája

Lakosság Városmenedzsment Technológia
Sorszám: SCP/2016/001

Célja / leírás

A projekt célja az volt, hogy biztonságosabbá tegyünk egy forgalmas, de mégis lámpa nélküli gyalogosátkelőt az esetleges balesetek elkerülése és a lakók biztonságérzetének javítása érdekében.

Hogyan valósul meg?

A zebra mindkét oldalán érzékelők kerültek felszerelésre, amely jelet küld a zebra közvetlen közelébe beépített LED lámpáknak. A lámpák fehér fénnyel villognak, így jelzik az arra járó sofőröknek, hogy bár közlekedési lámpa nem állítja meg őket, lassításra vagy megállásra van szükség, ugyanis a gyalogosnak van elsőbbsége.

Mi szükséges hozzá?

A kivitelező Pearl Enterprises Kft. termékei, amelyek érzékelőkből és LED-lámpákból, valamint ezek kapcsolatából és folyamatos áramforrásból állnak.

Ki működik közre?

  • Az EDC Debrecen Smart City csapata
  • A Pearl Enterprises Kft. 
  • Debreceni Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
  • E.ON

 

Mi az eredménye?

Egy egyszerű, vezérlést, felügyeletet nem igényélő okos eszköz, amely az év minden napjának minden percében segíti a közlekedésben részvevőket az adott szakaszon.

Értékelés

A projekt illeszkedik Debrecen Smart City stratégiájához, ugyanis fontos fókuszerület mind a közlekedés, mind a közbiztonság fejlesztése. A tervek között szerepel további hasonló funkciójú gyalogosátkelők elkészítése.

István út - Holló László sétány kereszteződése
Bólyai utca
Budai Nagy Antal utca
Nagyerdei körút
Mátyás Király utca
Epreskert utca