Digitális Debrecen Google Maps projekt

Lakosság Városmenedzsment Technológia
Sorszám: SCP2020/08

Célja / leírás

Manapság egyre nagyobb szerepet kap a különböző üzletek, szervezetek, turisztikai célpontok digitális megjelenése. A felhasználók, ha el szeretnének jutni valahova, rend szerint interneten keresnek rá először a célpontra. Ennek pedig első számú platformja a Google Maps felülete. Ezért rendkívül fontos, hogy egy városnál minél több POI (point of interest) jelenjen meg a térképen.

A projekt fő célkitűzése, hogy Debrecen nagykörűton belüli, kozel 4 kmterület összes POI-jét felvigyük a Google Maps adatbázisába. 

Hogyan valósul meg?

A projekt megvalósításához gimnazista diákok segítségét kértük, akik így teljesíteni tudták kötelező közösségi szolgálataik óraszámait. A diákok 2x6 fős csoportokban, kollégák kíséretében 3 hét alatt bejárták a porjekt célterületét, és közben minden POI-ről fényképet készítettek, amit azután a szükséges információkkal együtt feltöltöttek egy adatbázisba.

Ki működik közre?

4 debreceni gimmnázium, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának, a Csokonai Vitéz Mihály Gimnáziumnak, a Fazekas Mihály Gimnáziumnak, valamint a Református Kollégium Gimnáziumának diákjai működtek közre a projektben, összesen 21 tanuló. Az EDC Debrecen számos kollégája különböző részlegekről segített a bejárás és digitalizáció során.

Mi az eredménye?

A projekt végén, mely 28 munkanapot és összesen 755 munkaórát emésztett fel, az adatbázisban 39 fő közös munkája nyomán 4km2-nyi területről:

  • 1.810 bejárt és feljegyzetelt POI;
  • 2.578 fénykép;
  • 1.176 Google Maps-re átnézett vagy feltöltött és információval kiegészített, POI szerepelt.

Az 1.176 feltöltött POI közül mindössze 96-t találtunk megfelelőnek. 233 POI még eddig nem szerepelt a térképen, 847 darabot egészítettünk ki vagy képpel, vagy pedig egyéb adattal. Ennek köszönhetően egyes POI-ek mindössze néhány hét leforgása alatt több ezres látogatottságot értek el.

Értékelés

A projekt zárását követően az eredmények ismertetése végett sajtótájékoztatót tartottunk. Az eseményen, melyen képviseltette magát Debrecen városvezetése, a helyi tankerület és a programban részt vevő iskolák igazgatói is, oklevelekkel jutalmaztuk a projektben közreműködő diákokat és intézményeket.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy soha senki nem kísérelt még meg ennyi adatot felvinni egyszerre a Google Maps adatbázisába.  

 

Kapcsolódó média tartalmak