QR kódos turisztikai tájékoztató rendszer

Lakosság Városmenedzsment Technológia
Sorszám: SCP/2015/007

Célja / leírás

A helyi lakosokat és a turistákat a naprakész, akár többnyelvű információval ellátni a hely nevezetességekről, intézményekről, szobrokról, az egyre elterjedtebb okos eszközöket felhasználva. A kihelyezett QR kódokra épülő Városbújócska játék célja, hogy interaktív módon – elsősorban a fiatalabb korosztályt megszólítva, – közvetítse Debrecen kulturális szempontból is fontos helyszínein az ott látható és hozzáférhető értékeket.

Hogyan valósul meg?

Okos eszközökkel olvasható QR kódokkal látták el a Virágkarnevál útvonalán található nevezetességeket, intézményeket, szobrokat. A QR-kódok leolvasása után a mobileszköz képernyőjén szöveges és képi információk jelennek meg az adott helyszínről. A 2013-as Virágkarneválon mutatkozott be a turisztikai információkat nyújtó új rendszer. Szintén ebben az évben került megrendezésre a Városbújócska játék, elsősorban a fiatalabb korosztályt megszólítva.

Mi szükséges hozzá?

A város több pontján és a Debreceni Egyetem egyes területein elérhető ingyenesen használható WiFi segítségével azok is elérik a QR kódok mögé rejtett tartalmat, akik nem rendelkeznek mobilinternet előfizetéssel. Az adatok a Helyismereti Gyűjtemény és Fotótár anyagából kerültek feltöltésre. Az adatbázis a civiskultura.hu honlapon is elérhető. Az információk nemcsak a városunkba látogató turistáknak, de a lakóhelyük iránt érdeklődő debrecenieknek is értékesek.

Ki működik közre?

Méliusz Juhász Péter Könyvtár, Debrecen város, Debreceni Egyetem, Monguz Kft.

Mi az eredménye?

A turisták, lakosok könnyen, rugalmasan érik el a helyszínhez köthető érdekességeket. A Városfoglaló játékhoz és hasonló oktatáshoz kapcsolódó programokhoz is hátteret tud biztosítani.

 

Értékelés

A projekt illeszkedik Debrecen Smart City stratégiájához. Az eredmények előnyösen kommunikálhatóak és erősíti a város ismertségét is. Mind a három stratégiai területet fejleszti.

Prioritás

A projekt segíti a város turisztikai fejlesztéseit és lehetőséget ad olyan kihasználatlan területek erősítésében, mint az osztálykirándulások, oktató jellegű programok szervezése.

Kapcsolódás

Helyismereti Gyűjtemény és Fotótár, a civiskultura.hu honlap.

Hotel Aranybika
első oszlop lábazatán
Belvárosi Közösségi Ház
a bejárat bal oldali kirakata
Csokonai Nemzeti Színház
bejárati ajtón
Déri Múzeum
főbejárat melletti talapzaton
Emlékkert
Kollégium felőli kapubejárón
Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona
főbejárat melletti lábazaton
Kistemplom
bejárati ajtón lévő hirdetőn
Kossuth-szobor
talapzaton
Megyeháza
főbejárat melletti lábazaton
Méliusz Juhász Péter Könyvtár
főbejárat jobb oldali lábazatán
MODEM
bejárat bal oldali részén
Nagyerdei Termálfürdő
bejárati oszlopon
Petőfi-szobor
talapzaton
Debreceni Református Kollégium
bejárati ajtón
Református nagytemplom
jobb oldali főbejárat hirdetőjén
Régi Városháza
két oszlop lábazatán
Ady park
5 db a padokon elhelyezve