Lakosság Városmenedzsment Technológia
Sorszám: SCP/2015/005

Célja / leírás

Debrecenben egy olyan közösség kialakulásának elősegítése, amely a város Smart City törekvéseit támogatja, az alulról jövő kezdeményezések kibontakozásának teret ad, és az ötletgazdák között a hatékony információáramlást biztosítja.

Hogyan valósul meg?

A havi rendszerességű Smart City Meetup rendezvényen a hét kulcsterületünkhöz kapcsolódó előadásokat hallgathatnak meg a résztvevők.  A Debrecen Smart City Facebook oldalon szakmai cikkek megosztásával és debreceni smart megoldások megjelenítésével törekszünk online párbeszédek kialakítására, míg Twitteren első sorban Debrecen nemzetközi jelenlétére összpontosítunk.

Mi szükséges hozzá?

A programok szervezéséhez szükséges olyan adatbázisok összeállítása, folyamatos frissítése, amelyek segítik a célcsoportok elérését. Szükséges együttműködni más szervezetekkel, akik hasonló tevékenységet folytatnak.

Ki működik közre?

A programokat az EDC Debrecen munkatársai szervezik illetve az online felületeket is ők kezelik.

Mi az eredménye?

A Debrecen Smart City Facebook oldal rendszeresen informálja követőit a Smart City folyamatokhoz kapcsolódó témákban, segíti megismerni az új kifejezéseket és trendeket. Jelenleg Debrecen Smart City oldala Magyarország legnagyobb online smart city közössége. A Twitteren a Debrecen Smart City profilnak 70 követője van. A Debrecen Smart City Meetup több mint 150 online taggal és a személyes találkozókon rendszeresen 40-70 fő résztvevővel működik. Civil szervezetek számára az önkormányzattal közösen szervezett négy programunkba több mint 200 résztvevő kapcsolódott be és az előkészítések során elkészült egy naprakész kapcsolati lista e-mail és telefon elérhetőségekkel.

Értékelés

A Smart City koncepció társadalmasítása folyamatos és pozitív fogadtatásra talál a lakosok, érdeklődők részéről. A programokon való részvétel és az online követés azt mutatja, hogy van igény erre a tevékenységre, az új eszközök, koncepciók megismertetésére.

Prioritás

A lakosok digitális írástudásának erősítése nem elsősorban képzések, hanem az érdeklődés felkeltésén és alapirányvonalak megismerésén keresztül történik. Ez a sok kulcsterületet érintő terület a megvalósuló programok során fejleszthető és város szolgáltatásainak javításához is kapcsolódik.

Kapcsolódás

A Smart City koncepcióhoz kapcsolódó megvalósuló elemek, beruházások, fejlesztések folyamatos és hatékony társadalmi kommunikációját készíti elő.

Nagyerdei Víztorony
Debrecen, Pallagi út 7.