Smart Energia a középületekben

Lakosság Városmenedzsment Technológia
Sorszám: SCP/2015/009

Célja / leírás

A projekt egy olyan smart energetikai menedzsmentrendszer kiépítését foglalja magába, amely az összes önkormányzati tulajdonban lévő épület energiahatékonyságát elősegíti. A rendszer elsődleges célja a városi intézmények energiafogyasztásának mérséklése, és jövőbeni energetikai felújítások terveinek kidolgozásának elősegítése.

Hogyan valósul meg?

Az Energiamenedzsment alrendszer a DMJV tulajdonában, illetve kezelésében lévő ingatlanok energia fogyasztását valós időben méri és monitorozza, ily módon elősegítve a fogyasztáscsökkentési potenciálok feltárását és a fogyasztás csökkentését eredményező beavatkozások megtervezését. A felújításkor beépített passzív elemek (hőszigetelés, modern nyílászárók) segítségével elérhető 30 %-os energiamegtakarításon túl a valós idejű energia-felhasználás monitoringjával és aktív menedzsmentjével (távmenedzsment fogyasztási anomáliák esetén) további 20-30 % megtakarítás realizálható.

Mi szükséges hozzá?

Az adatokat szolgáltató okos mérők, egy, az adatokat tárolni és feldolgozni képes szerver architektúra, kliens oldali megoldások, melyek az adatok értelmezését és az elemzéseket elérhetővé és könnyen feldolgozhatóvá teszik az energetikai szakemberek, illetve a monitoringért felelős humán erőforrás részére.

Ki működik közre?

Az EDC Smart City és városfejlesztési csapata, a DMJV önkormányzat szakemberei,  a városvezetés, helyi építőipari cégek és külső tanácsadók.

Mi az eredménye?

Jelenleg a teljes architektúra tervezése folyik, különös tekintettel a különböző épületek egyedi igényeire.

Értékelés

Egy energiamenedzsment rendszer kiépítése megalapozza majd az EU által megcélzott 2050-re tervezett, város szintű, 80%-os CO2 kibocsájtás csökkentését, melynek következő lépcsője a 2030-ig vállalt 40%-os CO2 kibocsájtás csökkentés a SECAP végrehajtásának keretein belül. A SECAP megfeleléssel további EU-s forrásokra válhat jogosulttá a város.